Reisverhaal «No-Zw-La25-04»
Voorjaar 2025-Noors- en Zweeds Lapland
|
Noorwegen
|
1 Reacties
30 Mei 2025
-
Laatste Aanpassing 30 Mei 2025
No-Zw25-04
Vrijdag 16 mei
We hebben vandaag 3 landen aangedaan. In Kiruna, Zweden vertrokken en via Vittangi noordwaarts naar Karesuando waar we lunchen in het meest noordelijke Zweedse restaurantje. Dan de Muonio grensrivier over naar Fins Kaaresuvanto en via Enontekio een nieuwe grens over naar Noorwegen. In Kautokeino vinden we een goede plek om te overnachten bij Arctic Motel & Camping waar een lieve dame ons al komt verwelkomen nog voor we Mwenzi stilleggen om in te checken. Het is nu 19u35 en de zon is terug van de partij. Ze zal pas ondergaan om 23u15 ! en terug opkomen rond 1u30 ! met een beetje nachtvorst. We zullen vanaf hier steeds op campings overnachten omdat we daar 220V hebben en ons klein elektrisch vuurtje kunnen gebruiken zodat we LPG kunnen sparen voor als het echt nodig is. We hebben vanmorgen in Kiruna na de boodschappen nog een laatste keer LPG getankt om met volle tanks het LPG-nomansland in te trekken. Vanuit ons einddoel, het Varanger schiereiland, is het honderden kilometer naar het dichts bijzijnde LPG station in Alta. Dus willen we zuinig zijn.
Onderweg zagen we nog twee keer een vrouwtje Auerhoen en zelfs ook weer een mannetje langs de kant van de niet druk bereden weg. En ! Toen we langs een van de vele meren reden die er nog bevroren en besneeuwd bij liggen, zagen we een vrij grote kat op die ijsvlakte die op weg was naar enkele Brilduikers die aan de rand van het ijs een bad namen in het water… De gestalte was onmiskenbaar die van een kat, voor een Wolf kon die niet doorgaan. Onze slotconclusie is dat we heeeel waarschijnlijk een Lynx hebben gezien die hoopte om een Brilduikertje te kunnen verschalken. Maar toen we stopten konden we de scene niet meer zien vanwege een heuvel en toen we terug achteruit waren gereden was het dier al verdwenen. We kunnen dus niet met 100% zekerheid bevestigen dat het inderdaad een Lynx was. Dat had met de verrekijker zeker bevestigd kunnen worden. In ons hoofd is het dat wèl. Het blijft alleszins een prachtige ervaring, hoe snel ze ook over was.
Kilometerstand: 139.401 km. Gereden: 326 km
Zaterdag 17 mei - een officiële Noorse feestdag
Een lange rit vandaag werd nog verlengd door afwezigheid van 2 camping-eigenaars die claimen geopend te zijn. OK, het is een feestdag maar laat dan een teken van leven achter ! Ook hier loopt iedereen achter z’n GSM aan. Ze beweren ook beiden elektrische aansluitingen te hebben voor campers maar die zijn nergens te zien op de camping… Dat maakt dat we in Vestre Jacobselv op het Varanger schiereiland uiteindelijk op een derde camping blijven staan en, ook weer door gebrek aan enige aanspreek mogelijkheid, ons gewoon aan een buitenstopcontact aan een gebouw hebben aangesloten. Meer hebben we ook niet nodig. We zien wel wat of wie zich aandient. Het uitgehangen telefoonnummer wordt alleszins niet opgenomen.
Vandaag zagen we ook veel Noren die er met de sneeuwscooter opuit trokken. Hogerop ligt er blijkbaarnog genoeg sneeuw. Dat hebben we de afgelopen dagen al volop gezien, gelukkig niet op de weg. Ook veel rivieren zijn op sommige plekken nog helemaal dicht en besneeuwd. Andere plekken zijn dan weer open met aan het eind een opeenstapeling van sneeuw en ijsblokken. Op het land zien ook we heel veel smeltwater dat niet of nog niet afgevoerd geraakt. Wat we onderweg ook zagen waren groepjes Rendieren en een keer een Moerassneeuwhoen bovenin een kleine berk.
Morgen bezoeken we Vadso, het grootste stadje van het schiereiland.
Kilometerstand: 139.763 km. Gereden: 362 km
Zondag 18 mei
We reden vanmorgen naar het grootste stadje aan de zuidkant van het schiereiland en deden er een wandeling in complete eenzaamheid. Het leek wel een verlaten stad. Alles dicht, alles gesloten, iedereen spoorloos, net als op de camping waar we vandaan kwamen. We zijn dan maar in een hotel gaan vragen of we daar misschien een koffie konden krijgen. De mevrouw zei onmiddellijk dat we in het restaurant wel een koffie machiene zouden vinden en dat we gerust ook een croissantje konden nemen. Op onze vraag hoeveel we moesten betalen zei ze dat het niet hoefde, ze hadden eten genoeg… dank U !
Nadien reden we naar de plaatselijke camperplaats waar we 24u mogen staan. We maken een wandeling en zien verschillende soorten vogels die we in een aparte lijst voor Varanger willen noteren.
Kort na de middag kregen we bezoek van Justine, een Duitse natuurfotografe die we gisteren ontmoet hebben op de camping. We hadden haar vanmorgen teruggezien en haar verteld over de Kemphanen die we zagen tijdens onze wandeling. Ze was onmiddellijk op pad gegaan en kwam met een brede smile verslag uitbrengen. We hadden een lange babbel en wisselden ervaringen over van alles en nog wat.
In de vooravond deden we nog een wandeling en zagen ook de Kemphaan mannetjes terug maar ook een nieuwe Lifer ! de Zeearend, de Europese soort dan want die verschilt wel van de bekendere Amerikaanse Bald eagle. Prachtige waarneming als ie boven ons hoofd rondjes draaide… op respectabele afstand weliswaar. We gaan op de camperplaats overnachten.
Kilometerstand: 139.784 km. Gereden: 21 km
Maandag 19 mei
Eerst wat boodschappen, want alles is weer open en dan rijden we naar het Vadso Museum. Voor slechts 80Nok mogen we binnen maar we zijn er na een halfuurtje alweer buiten. Niet veel te zien en alles wordt enkel in het Noors toegelicht.
We rijden dan naar Ekkeroy schiereiland om de vogelkliffen te bekijken. Een grote kolonie Drieteenmeeuwen -ook Kittiwake genoemd- huist daar.
Na de wandeling rijden we naar Camping Panorama waar we de rest van de dag zullen doorbrengen want het regent constant. We kunnen al wat aan de beelden voor de blog werken.
Rond 18u, stopt heteven met regenen en zien we een groot postuur zitten op een hoge rots op ongeveer 200 m van Mwenzi. We zien direct dat het een Zeearend moet zijn en proberen wat beelden te maken. Dan neemt de vogel de vleugels maar komt onze richting uit en we kunnen een aantal beelden maken.
Nog later op de avond zien we verschillende Sneeuwhazen over de camping lopen, soms een enkele, soms ook twee die mekaar achterna zitten. Zou hier de rammeltijd aangebroken zijn ?
Ook hiervan kunnen wat beelden gemaakt worden. Het wordt een spannende avond !
Kilometerstand: 139.814 km Gereden: 30 km
Dinsdag 20 mei
De wind is vannacht 180° gedraaid en aangewakkerd vanuit het noordoosten en het regent. De rit naar het eiland Vardo wordt er eentje in bijna stormweer. Er liggen ook nog hopen sneeuw en hoe noordelijker we komen, hoe kouder het wordt. Op de Barendzee staan schuimkoppen. We kunnen dus niet echt genieten van het toendra landschap en de dieren die er huizen. Dan duiken we de Vardo tunnel in, die gaat 88m diep onder de Barendzee en komt na bijna 3 kilometer uit op Vardo, het meest oostelijke stadje van Noorwegen. We zetten ons aan het info bureau en mogen daar voor 200nok een dag blijven en krijgen elektriciteit om ons te warmen. Het is er droog maar de scherpe wind geeft negatieve gevoelstemperaturen tot -8°C ! We maken een wandeling door het stadje, of zeg maar stad, want het is verbazend hoe uitgebreid die is. Nadien zien we ook nogal veel leegstand. We drinken koffie in een gezellige koffiebar waar we ook lunchen en bezoeken het oude stervormige vesting uit het begin van de 18de eeuw. We brengen ook een bezoek aan het Steilneset Memorial.
Het is een ongewone constructie die eer wil brengen aan alle slachtoffers die in de jaren 1600 tot 1692 werden beschuldigd en veroordeeld voor hekserij en toverij in de Finnmark regio. Het 135m lange memorial bevat 91 plaquettes van slachtoffers die veroordeeld werden en de dood vonden op de brandstapel in Steilneset op Vardo. Het is een indrukwekkende gang waar je in het halfduister doorheen loopt met aan beide zijden de namen van de beschuldigden en een vertaling uit de vonnissen van toen. Cynisch genoeg ligt het memorial net achter een kerkhof en een kerk die deze moorden op haar geweten heeft.
Terug in het stadje brengen we nog een kort bezoek aan het Pomor museum. Het verhaalt over de Russische vissers en handelaars die in de vorige eeuwen deze open havens bezochten. Omdat Noorwegen ze na de onafhankelijkheid in 1905 als een bedreiging ervaarde, werden ze niet meer toegelaten op Vardo.
Wij blijven overnachten aan het info gebouwtje.
Kilometerstand: 139.884 km Gereden: 100km
Woensdag 21 mei
Een warme douche in het info-center van Vardo was het begin van de dag.
We deden wat boodschappen en reden toen naar hetzelfde koffiehuis op het oostelijke deel van het eiland. Het is aan de haven gelegen en geeft een mooi uitzicht. In de haven zagen we Zwarte zeekoet en een Zeehond waarvan we de soortnaam schuldig moeten blijven. Vandaar zochten we het meest noordelijk gedeelte op van dit eilanddeel waar we twee prachtige houten beelden vonden die wijzen in de richting van twee vogeleilandjes die enkel per boot te bezoeken zijn, Reinøya en Hornøya.
Nadien reden we naar het westelijke deel van Vardo en reden noordwaatrs zo ver we konden want het einde was niet bereikbaar omdat de gravelweg nog besneeuwd was. Maar we deden daar toch weer enkele mooie waarnemingen zoals Koperwiek, Grauwe gans, Regenwulp en Zeearend. We hadden ook een leuke babbel met een Frans koppel dat hier ook voor de natuurfotografie reisde. Rond 16u zochten we terug een plekje op aan het info center om de nacht door te brengen.
Maar vanavond brengen we nog een bezoek aan de oudste pub in Noorwegen, de Nordpol Kro !
Zie daarover het aparte stukje hieronder
Kilometerstand: 139.899 km. Gereden: 15 km
Addendum Woensdag 21 mei
De “ Nordpol Kro “ de oudsre pub van Noorwegen: bezoek het op Kaigata 21 in Vardo
Dit schrijfsel hebben we niet toegevoegd aan het dagblog omdat we er een apart stukje over wilden schrijven, over die oudste taverne/café/pub van Noorwegen dat vorig jaar zijn 160ste verjaardag vierde.
Het werd in 1864 als taverne gebouwd door ene Adreas Esbensen Brodtkorb. Die was in de Pomor tijd een belangrijk handelaar met Rusland. In 1889 was het de laatste halte en overnachtingsplek van Fridtjof Nansen voor die met de FRAM 2 expeditie naar de Noordpool vertrok.
1944 was voor Vardo een rampjaar toen het platgebombardeerd werd door Rusland. Slechts een handvol huizen bleef overeind waaronder het Nordpol Kro. Het werd in al die jaren door verschillende mensen beheerd maar de familie Brodtkorb bleef eigenaar tot het in 1960 te koop werd aangeboden. De vader van huidig eigenaar Bjørn Bredesen was schrijnwerker, kocht het gebouw en renoveerde het. In 1985 nam Bjørn de pub over en hij heeft het ingericht met waar hij van hield, geschiedenis. Soms lijkt het wel een museum, de oude foto’s van toen, van de oprichter, de tijd van de visserij, het Russische bombardement, de oude Miele motor van WOII en ga zo maar door.
Het was een mooie ervaring om ook met de man te praten die zo bezield is van het huis waarin hij opgroeide. De geschiedenis ervan en van het stadje Vardo. Bedankt Bjørn !
Donderdag 22 mei
Vanmorgen zijn we uiteindelijk toch nog naar een vishandel kunnen gaan, die was vandaag uitzonderlijk open. De reden hiervoor zullen we later beschrijven in een apart stukje dat vooral de geschiedenis van het eiland beschrijft. Maar dus die vishandel, daar zijn we, na de koffie voor een tweede keer teruggegaan om een tweede stuk gerookte heilbot te kopen en een kilo garnalen. De gerookte heilbot kostte ons 120nok de kilo, dat is +/- 10,50€ de kilo ! Koopje niet ?
Met onze ijskast goed gevuld verlaten we het eiland terwijl er meer en meer vogelaars en fotografen de bootjes opzoeken om hen naar de vogeleilanden te varen. Zelf zijn we niet meer zo ambitieus.
Het is vandaag trouwens veel mooier weer en de gevoelstemperaturen in de wind zijn maar net onder negatief. Maar we zien dat de zon vandaag toch zou kunnen doorkomen.
Het is pas na 16u dan dat inderdaad gebeurt, nadat we op een parking een mooie plek hebben gevonden om te overnachten nabij de zee, een mooie plek waar we bij aankomst een Zeearend zagen zitten. We hebben er enkele beelden van kunnen maken maar toen ie, na meer dan een uur observatie, uiteindelijk opvloog, was dat in de richting van de zee… geen vliegbeelden dus. Morgen zetten we ons op een camping. Er moeten heel wat beelden verwerkt worden. Voorlopig gaan we vanavond hier genieten van de plek, het uitzicht, vers gerookte heilbot en verse garnalen !
Kilometerstand: 139.972km. Gereden: 73 km
Vrijdag 23 mei
Gisterenavond, terwijl we aan het smullen waren van lekkere garnalen en overheerlijk gerookte heilbot kwam de Zeearend terug op z’n plek zitten. Vingers vet van de vis maar nu zaten we op nog geen 100 meter van de vogel. We konden hem vanuit onze zetel door de open raam fotograferen.
Een lange tijd was dat zo tot we een zekere onrust zagen bij de vogel die kort nadien de vleugels nam richting zee. Aan onze andere kant zagen we twee foto-idioten die, elk met een grote telelens, in de richting van de Zeearend aan het stappen waren ! Hoe kun je zo idioot zijn ? Hebben ze
een telelens nodig om een kop-portret te nemen van een Zeearend, denken ze echt dat die gaat blijven zitten als ze die zo rechtstreeks benadert ? Dat dier heeft in deze temperaturen alle energie nodig om te overleven en die kwakkels gaan die dieren dan nog eens wat opjagen… Zulke onkunde, zulk wangedrag, het is om ziek van te worden. Ze werden dan ook flink uitgesakkerd ! Ze stapten snel terug naar hun VW- busje met Duitse “Bach”-nummerplaat en vertrokken. Goed zo !
Vandaag op camping Panorama is het rustig. We zien regelmatig Sneeuwhazen rennen, een Velduil zagen we een muis vangen en af en toe vloog er langs de kustlijn… jawel, een Zeearend. We zagen op het water ook verschillende IJseenden en de Goudplevier is ook alom tegenwoordig.
Kilometerstand: 139.974 km. Gereden: 2 km
Zaterdag 24 mei
Na een goeddoende douche en het legen van de tanks rijden we naar Vadso en het Kiwi-warenhuis waar we wat inkopen doen. Dan zoeken we de camperplaats op en doen een wandeling. In de regen ditmaal. Was het gisteren een stralende dag met helder blauwe hemel en een 9°C dan is het vandaag zwaarbewolkt met regen en nog steeds een “drielagenkledingweer”… Het is niet meer die ijskoude snijdende wind maar je kan best nog handschoenen gebruiken ook. Na de wandeling zijn onze jassen zo nat dat we ze in de badkamer ophangen en de verwarming opzetten. Zo drogen wijzelf ook een beetje sneller.
Na zessen is het droog en doen we nog een avondwandeling. Onderweg zien we o.a. Zeearend, Goudplevier, Kemphaan, Tureluur, Scholekster, Bonte strandloper en een nieuwe Lifer, de Bosruiter. Het is mooi geweest op Varanger schiereiland. We zullen hier nog een laatste nacht doorbrengen voor we naar het noordwesten vertrekken.
Kilometerstand: 139.983 km. Gereden: 11 km
Zondag 25 mei
Vandaag kunnen we het kort houden. We hebben het Varanger schiereiland verlaten en zijn op weg om het Noorse Alta te bezoeken. We zijn ongeveer halfweg gestopt op een mooi plekje om te overnachten en wat uit te rusten. We hebben 260 km gereden op wegen die die naam niet waardig zijn. Op sommige stukken konden we nog geen 50km per uur halen… Morgen rijden we tot Lakselv waar we de was willen doen op een camping.
Kilometerstand :140.243 km Gereden: 260 km
Maandag 26 mei
Het was nog slechts enkele kilometers naar “Motel og Camping Fjordutsikten” maar we willen de hele dag om de was te kunnen doen.We hebben een plekje zonder elektriciteit maar hebben een mooi uitzicht op de fjord -zoals de naam van de camping zegt. Vandaag weer een mooie dag, zonnig maar winderig zoals de afgelopen twee dagen waren. In elke beek en rivier stort het smeltwater vanuit de hoger gelegen gebieden zich bulderend naar beneden - soms letterlijk.
Kilometerstand: 140.272 km. Gereden: 29 km
Dinsdag 27 mei
Vanmorgen even voor 9u vertrokken op de E6 naar het noorden waar we ter hoogte van Spallonjarga naar het westen draaien en de bergen intrekken. In Skaidi gaan we weer zuidelijk.
De sneeuwlandschappen waren in dit zonnige weer imposant. Spijtig genoeg was de weg te druk bereden om te stoppen waar het goed was om te fotograferen. Vanaf Skaidi is de weg een stuk beter en we kunnen goed vooruit. Tot we, op 20 km van Alta aan de afdaling beginnen om terug op enkele meter boven zeeniveau komen.
In Alta - en enkel daarvoor zijn we hier- bezoeken we het “World Heritage Rock Art Centre” een UNESCO site sinds 1985. Het zijn rotsgraveringen, vergelijkbaar met diegene die we in Nasaker in Zweden bezochten maar deze blijken ouder te zijn en tot 7000 jaar terugggaan. Op lager gelegen rotspartijen zijn jongere dateringen gedaan zodat we hier een geschiedenis terugvinden van -2000 tot -7000 jaar. Ze zijn pas in de jaren 1970 toevallig ontdekt en gaandeweg zijn er ongeveer 6000 graveringen gevonden. Sommige graveringen zijn, net zoals in Nasaker, ingekleurd om ze duidelijker te laten uitkomen, ook al omdat ze soms al geërodeerd zijn door de weersomstandigheden. Andere graveringen zijn dan weer niet ingekleurd om de bezoekers zelf de gravures te laten ontdekken en zodat het ook meer natuurlijk overkomt.
We vonden het verschil met Nasaker treffend omdat hier de rotsen ook van alle mosgroei werden ontdaan en een onnatuurlijke kleur hadden. Het is hier ook meer georganiseerd met de aanwezigheid van een museum en een tentoonstelling. Nasaker voelde, niettegenstaande dat daar alle gravures ingekleurd waren een meer natuurlijk, vrijer gevoel. Er zijn in totaal 5 gebieden gevonden maar enkel het gebied in Hjemmeluft is voor publiek ingericht.
We overnachten op een primitieve camperparking in het centrum van het vrij grote stadje Alta.
Kilometerstand: 140.457 km. Gereden: 185 km
Woensdag 28 mei
Gisteren vergeten te vermelden dat we op dat traject en ook in Alta heel veel campers hebben gezien. Waarschijnlijk is 99% daarvan op weg naar -of op terugweg van- de Noordkaap. Blijkbaar een ultieme bestemming. Echter niet voor ons, we denken dat het daar een echt circus is. Het echte noordelijkste punt van Noorwegen / Europa ligt volgens ons in Svalbard (Spitsbergen) …
Vandaag gaan we zuidwaarts door een gebergte en langs een canyon waar het smeltwater zich met geweld doorheen perst. Het is mooi zonnig weer en langs de weg zien we de eerste geelgekleurde tapijten van het Klein hoefblad, de eerste tekenen van warmere tijden hier. We rijden tot Kautokeino waar we Juhls Silvergallery zijn gaan bezoeken. Dit is werkelijk een groot privé initiatief. Man en vrouw bouwden sinds de jaren 50 deze zaak uit in een steeds uitbreidend gebouw waar ze hun sieraden en andere kunstvoorwerpen tentoonstellen. Het gebouw op zich is al een aandachtstrekker dat wat verscholen ligt op een heuvel boven het stadje.
We werden rondgeleid door de dochter van het koppel die ons ook vertelde over het verleden en de ambities van haar ouders. Werkelijk elk aspect van de zilverjuweel wordt ter plaatse gemaakt. We mochten het grote atelier bezoeken maar daar mochten we niet fotograferen. De tentoonstellingsruimten daarentegen wel.
Verder zuidelijk rijden we Finland binnen en even voorbij Enontekio vinden we rond 16u een parking waar we kunnen overnachten.
Kilometerstand: 140.682 km. Gereden: 225 km
Donderdag 29 mei
Net als bij ons een feestdag in Zweden. We rijden de hele morgen om Kiruna te bereiken. Onderweg zien we nog een mooie Elandkoe en een Bever. Het is zonnig met af en toe zware bewolking. We willen een aantal dagen in Kiruna blijven om alvast nu de blog 4 door te sturen. Maar eerst moeten er nog flink wat beelden bij klaargemaakt worden.
We willen er ook de douches gebruiken en we hebben nog wat andere initiatieven in Kiruna.
Kilometerstand: 141.920 km. Gereden: 238 km
Vogelwaarnemingen Varanger schiereiland 18-25 mei 2025
Scholekster, Tureluur, Rosse grutto, Eidereend (koppels), Kuifaalscholver, Bontbekplevier, Bonte strandloper, Goudplevier, Kuifeend (mogelijk hybride) koppels, Kokmeeuw, Stormmeeuw, Drieteenmeeuw, Baltische mantelmeeuw, Kemphaan man/vrouw, Bonte kraai, Raaf, Ekster, Middelste zaagbek, Zeearend (L!), Wilde eend, Huismus, Zeearend, Grauwe gans, Koperwiek, Regenwulp, Zwarte zeekoet, Kleine rietgans, IJseend, Velduil, Bosruiter (L!)
Voorlopige waarnemingen tijdens deze reis:
Das (verkeersslachtoffer), Ree, Sneeuwhaas, Eland koe en tweedejaars kalf, Das (verkeersslachtoffer), Eland (verkeersslachtoffer), Rendier, Zeehond (onbekende soort), Hermelijn, Elandkoe, Bever
Wilde zwaan, Knobbelzwaan, Stormmeeuw, Baltische mantelmeeuw, Drieteenmeeuw, Kokmeeuw, Wilde eend, Smient, Raaf, Bonte kraai, Kauw, Zwarte kraai, Ekster, Kramsvogel, Grote zaagbek, Groenpootruiter, Oeverloper, Heggenmus, Stormmeeuw, Houtduif, Pimpelmees, Koolmees, Tjiftjaf, Fitis, Witte kwikstaart, Roodborst, Merel, Vink, Kraanvogel, Canadese gans, Zanglijster, Beflijster (L!), Spreeuw, Geelgors, Sijs, Groenling, Groenling, Wulp, Houtduif, Torenvalk, Bruine kiekendief, IJsduiker, Brilduiker, Middelste zaagbek, Gekraagde roodstaart, vrouwtje Auerhoen, vrouwtje Korhoen.(L!), mannetje Auerhoen (L!), mannetje Moerassneeuwhoen, Scholekster, Groenpootruiter, Oeverloper, Hazelhoen (koppel) (L!), Eidereend, Tureluur, Rosse grutto, Kuifaalscholver, Bonte plevier, Goudplevier, Bontbek plevier, Kuifeend (mogelijk hybride) koppels, Kemphaan, Zeearend (L!), Huismus, Grauwe gans, Koperwiek, Regenwulp, Zwarte zeekoet, Kleine rietgans, IJseend, Velduil, Bosruiter (L!), Smient, Witstuitbarmsijs (L!)-(onzeker, zoniet Barmsijs),