Reisverhaal «No-Zw-La25-07»
Voorjaar 2025-Noors- en Zweeds Lapland
|
Zweden
|
0 Reacties
04 Juli 2025
-
Laatste Aanpassing 19 Juli 2025
No-Zw-La25-07
Dinsdag 24 juni
Het heeft weer goed geregend vannacht en ook vandaag zullen we de ene bui na de andere gehad hebben. Voor ons niet gelaten want we waren toch van plan om het Gripsholm Castle te bezoeken in Mariefred, één van de tien kastelen van de koninklijke familie van Zweden. Die, menen we te weten, verre familie is van het Belgische koninklijke huis. De oudste delen van het kasteel gaan terug tot in 1380. Het werd, zoals zo vele kastelen, vele malen vergroot en verbouwd. Op de binnenkoer staat, jammer voor een foto, een stellage. Er wordt aan het dak gewerkt. Maar binnen is het droog… Wat meteen opvalt is het aantal schilderijen van koningen, koninginnen, prinsen, prinsessen, staatsmannen etc.etc. Portretten uit lang vervlogen tijden want we zagen er van in de 16de eeuw hangen. In een van de zalen hingen portretten van verschillende buitenlandse vorsten, onderandere Louis XV van Frankrijk. Door al die portretten in zoveel verschillende zalen en kamers te zien kregen we de indruk dat er meer aandacht was besteed aan de geschiedenis van Zweden dan aan de manier van leven in een bepaald tijdperk. We zagen weinig volledig geïnstalleerde kamers, soms stonden er een groot aantal stoelen in een kamer maar dat leek niet echt hoe ze er toen hadden gestaan, of hadden kunnen staan. Wij zijn natuurlijk niet echt bekend met de volledige Zweedse geschiedenis en we hadden dus niet veel aan al die statieportretten maar dat was niet de enige reden waarom we het een beetje veel vonden. Het wáren er gewoon tè veel. Zo zagen we bv. geen klederdracht van toen, slechts weinig gebruiksvoorwerpen end. In het boetiekje vonden we wel mooie maquettes van hoe het kasteel in de loop der eeuwen verbouwd en aangepast werd. Een andere maquette in balsa-hout is een doorsnede van één van de torens, die waarin de privé-theaterzaal werd gebouwd. Die theaterzaal werd in de 18de eeuw toegevoegd en is geïnspireerd op dat van Versailles. De huidige decorstukken zijn nog origineel van toen. We hebben ons bezoek onderbroken voor een heerlijk lunch in een sushi-bar in het centrum en daarna voortgezet. Want hoewel toch weinig informatief, we wilden geen zaal overslaan. Natuurlijk was het ook een gebrek aan verduidelijking omdat wat er aangeduid werd, enkel in de Zweedse taal was. Een Engelse vertaling ontbrak meestal. Zonde.
Achteraf lezen we nog wel dat het kasteel sinds 1822 gebruikt wordt als huisvesting van de Zweedse Nationale Portretten Collectie… wat het allemaal wel begrijpelijker maakt. Gelukkig hoefden we ze zelf niet te tellen, het zouden er ruim 4000 zijn…
Na nog een korte wandeling en een koffietje in het stadje rijden we naar een parking net buiten het centrum om er te overnachten. Morgen willen we nog wat rondkuieren in Mariefred.
Kilometerstand: 143.294 km. Gereden: 8 km
Woensdag 25 juni
Vanmorgen terug naar de grote parking van het Gripsholm slot gereden, daar is veel geloop en dus goed om er Mwenzi achter te laten. Eerst koffie gaan drinken in de eerder bezochte en goedgekeurde koffiebar Två Goda Ting en dan wat inkopen voor de volgende dagen. Alles in de regen. Kort voor de middag wordt het droog en gaan we lunchen bij Mika Shushi want zoals gisteren ook bleek zijn de gerechtjes daar verzorgd en heerlijk. Met een langere wandeling doorheen het oude stadsgedeelte sluiten we ons bezoek aan Mariefred af. Vanavond zullen we waarschijnlijk terug dezelfde parking opzoeken als vorige nacht, het was er rustig.
Kilometerstand: 143.297 km. Gereden: 3 km
Donderdag 26 juni
Om tot onze bestemming van vandaag te geraken moesten we een flinke omweg maken wegens wegenwerken. Als er in een groot land al niet zo heel veel wegen zijn, zijn die “omwegen” begrijpelijkerwijze lang…
Op het einde van het stadje Gryt is er nog een weg die naar de kust leidt en daar vinden we een parking waar Mwenzi graag zou overnachten. Dat gaan we dan maar doen ook. We lunchen in het plaatselijke restaurantje dat het, denken we, ook moet hebben van de zeilers die hier komen aanleggen. Onze ervaring is dat die zeilers beter een eigen potje koken aan boord. Smakeloze voedselbereiding.
Voor het overige is het hier best gezellig met alle bootverkeer en zeilers die hier ook voor de nacht komen aanleggen.
Kilometerstand: 143.532 km. Gereden: 235 km
Vrijdag 27 juni
Het was fijn om daar in dat kleine haventje het komen en gaan te zien van mensen, auto’s en bootjes. Niet alleen de zeilboten die het haventje aandoen als veilige haven voor de nacht of om zich te bevoorraden, ook de kleine privé bootjes van omwonenden die wat nodig hadden van het vasteland. Deze kust regio is bezaaid mer honderden, misschien wel duizenden eilandjes. Sommige zijn niet bewoond maar vooral de grotere hebben wel wat inwoners die af en toe wat nodig hebben en die dus het hun bootje of de taxiboot nemen. Die laatste hebben we frequent zien binnen en buiten varen, soms zelfs geladen met klein bouwmateriaal.
We blijven vandaag de kust volgen en maken een korte tussenstop in Oskarshamn. Even zuidelijker vinden we de geplande camperplaats in Påskallavik waar we willen overnachten. Weer een boten-club haventje dat ook campers verwelkomt op een plek met uitzicht op de zee.
Kilometerstand: 143.689 km. Gereden: 157 km
Zaterdag 28 juni
Kalmar is onze eerste halte vandaag, we willen in een Maxi ICA warenhuis nog wat voor onderweg en voor thuis halen. Dan gaat het weer verder zuidwaarts via de E22. Die hebben we de laatste dagen al een paar keren bereden en hebben sindsdien al 5 keer een dode Das langs de weg zien liggen en 3 keer een juveniele Vos. Zuidelijk Zweden is dichter bevolkt en het wegennet is dus ook dichter en dat heeft ook spijtige gevolgen voor de natuur. De dieren die wij zien zijn echter maar een fractie van de echte aantallen. De wegslachtoffers die we niet zien zijn degenen die weggehaald zijn en diegenen die wat verderop zijn overleden aan hun verwondingen. Dat we vooral Das en Vos zagen duidt allicht aan dat de aanrijdingen ‘s nachts gebeuren. Een spijtige zaak toch.
We rijden tot in het kleine Krokås waar we een camperplaats vinden bij een klein haventje. We nemen de laatste plek aan de kade in, met zicht op zee.
Kilometerstand: 143.921 km. Gereden: 232 km
Zondag 29 juni
Vandaag zou de laatste dag en nacht in Zweden worden maar gisteren besloten we om enkele dagen langer te blijven zodat we de hittegolf in België niet zouden moeten inrijden. Na de oversteek via “De Brug” naar Denemarken rekenen we op nog twee overnachtingen, waarschijnlijk in Duitsland, om thuis te komen.
In het dorpje hier is niet zoveel te zien maar er is wel een goed en prettig cafeetje waar je een hapje kan eten. Daar zijn we vanmiddag naartoe gegaan en hebben er een lekkere Zweedse koude schotel gegeten, buiten in de tuin, in de zon en in de wind. Want het is hier vandaag serieus aan het waaien. We moesten erop letten… en dit zonder overdrijven… dat het slablaadje of het aardappelschijfje niet van ons vork zou waaien ! Eten werd “een oefening in weersbestendigheid”…
In Mwenzi kunnen we wel de grote schuifdeur openzetten want die staat gelukkig uit de wind. Zo hebben we niet alleen de zon binnen maar ook een goed zicht op zee waar soms Eidereenden passeren, zoals we ze gisteren konden fotograferen. We overnachten hier voor een tweede keer, een beetje tegen onze gewoontes in.
Nog maar net deze tekst geschreven of een zwemmend dier trok onze aandacht. Al snel wisten we dat het om een Nerts ging, ook wel in het Engels Mink genoemd. Hoewel er een verschil is want de Europese nerts is een andere soort dan de Amerikaanse mink. Die laatste wordt nog steeds voor de pelsindustrie gekweekt. Ontsnapte dieren zouden de plaats reeds ingenomen hebben van de Europese nerts. Om welk dier het dus exact gaat hebben we niet kunnen zien want het verschil is subtiel. Een Europese nerts of een exoot, het blijft een boeiend dier.
Een snelle actie om foto’s te maken was dus de beste reflex en die resulteerde in enkele fraaie beelden die we in een kort verhaaltje op de blog gaan zetten. Ook met dank aan het dier want die kwam nog één keer terug om te jagen. Je kan je dag niet beter afsluiten dan met zulke waarnemingen en fotomogelijkheden. Dank U Minkje !
Kilometerstand: 143.921 km. Gereden: 0 km
Maandag 30 juni
Een korte rit naar Hällevik camperplaats waar we nog net een laatste plekje kunnen bezetten. We kunnen later op de dag die plek ruilen voor een andere aan de rand met zicht op zee… Betalen doen we via een automaat aan het kantoor van de havenmeester.
Het is prachtig weer en toch nog wat winderig maar gelukkig niet meer zoals gisteren. Toen kregen we ‘s avonds zulke rukwind dat de raam van de schuifdeur, die openstond, letterlijk uit de hengsels klapperde en met een smak op de grond terechtkwam. Bij nader zicht leek er niets kapot en dus heeft onze huistechnicus de hengsels met de polyester raam weer gemonteerd. Of alles nog zal werken zoals vroeger zal te toekomst uitwijzen.
We lunchen lekker in het plaatselijke restaurantje waar ook een visrokerij aan gekoppeld is. Verse vis uiteraard. Nadien wandelen we naar het visserij museum maar dat is gesloten. Ook het botenmuseum zit op slot en dus gaan we in de plezierhaven maar naar de bootjes kijken, zien of er eentje ons aanstaat…
We hebben hier meteen voor twee dagen geboekt om redenen die we gisteren gaven en zullen hier dus 2 keer overnachten voor we verder in de richting van de oversteek naar Denemarken rijden.
Kilometerstand: 143.932 km. Gereden: 11 km
Dinsdag 1 juli
Niet veel te melden vandaag. We rusten vóór de lange terugweg naar huis. In het haventje worden zeilbootjes na de winter terug in het water gelegd, masten worden terug gemonteerd en ook motorboten, soms lijken het wel strijkijzers buiten proportie, worden terug in zee gezet. Boeiend schouwspel toch. Vanuit Mwenzi goed te volgen. Straks lunchen en wandelen. Aan de blog wordt ook nog wat gewerkt maar we hopen hem onderweg in Duitsland af te werken en door te sturen.
Kilometerstand: 143.932 km. Gereden: 0 km
Woensdag 2 juli
Het is al drie dagen prachtig weer, zonnig en tot 22-23°C en een fris windje vanuit de zee… ideaal !
Vanmorgen nog even snel ontbijt laten staan om een kajak te fotograferen die de eigenaars net voorbij reden op een karretje. Prachtige boot, helemaal in hout en zelf gebouwd !
Straks gaan we even bij de vishandel van de rokerij wat lekkers halen voor de middag. Later op de middag rijden we hier vandaan -met wat pijn in het hart- om onze laatste Zweedse overnachtingsplek op te zoeken nabij Dalby, niet ver van Lund en Malmö
Kilometerstand: 144.057 km. Gereden: 125 km
Donderdag 3 juli
Vanmorgen vertrokken om 7u50 en op de parking in Stuhr (Duitsland) aangekomen om 17u45. Om maar te zeggen dat we 5 keer in een file hebben gestaan in het land dat we nu Stauland noemen… van Duits vertaald in Fileland. In Zweden en Denemarken ging het vlot maar eens in Duitsland…
We hadden geopteerd om nog eens via de befaamde Sont Brug naar Denemarken te rijden. Die was door de Deense en Zweedse koninklijke hoogheden onlangs nog gehuldigd voor haar 25-jarig bestaan. Nog steeds een indrukwekkende constructie.
We zijn nu in het Duitse Stuhr, even voorbij Bremen op de parking van het natuurreservaat Steller Heide waar we zullen overnachten.
Kilometerstand: 144.547 km. Gereden: 490 km
Vrijdag 4 juli
Vandaag een wat kortere rit tot Moers Schwafheim waar we terug de parking opzoeken waar we drie jaar geleden ook overnacht hebben. We hebben nog goede herinnering aan het lekkere brood dat in het warenhuis van een zelfstandige bakker te krijgen is.
We zitten dus in het Ruhr-gebied, niet de beste plek om te leven vanwege de luchtkwaliteit, of eerder het gebrek daar aan. Maar, als we even naar ons weerbericht kijken, zien we dat het hier best meevalt, de kaart kleurt groen, wat voor “goed” staat. Als we naar Kapellen kijken zien we dat de omgeving west van Kapellen heel rood kleurt en dat de luchtkwaliteit in Kapellen ook niet zo best is. Zullen we dan maar hier blijven of terug naar Zweeds Lapland waar die problemen zich alsnog niet stellen ?
Morgen komen we thuis…
Kilometerstand: 144.809 km. Gereden: 262 km
Zaterdag 5 juli
Onze terugreis verloopt rustig. De Duitse autoweg is niet echt luxueus en de uitzettings-voegen op de betonbaan zijn vrij groot zodat we constant geklop horen. In Nederland valt het mee maar eenmaal in België is het weer een heirbaan… we nemen de eerste afrit en rijden naar huis via Turnhout. We komen thuis rond 12u30.
Kilometerstand: 145.005 km. Gereden: 196 km
Voorlopige waarnemingen tijdens deze reis:
Das (verkeersslachtoffer), Ree, Sneeuwhaas (meerdere/keren), Wezel, Eland koe en tweedejaars kalf, Das (verkeersslachtoffer), Eland (verkeersslachtoffer), Rendier (meerdere/keren), Zeehond (onbekende soort), Hermelijn, Elandkoe, Bever, Hermelijn (2x), juveniel Eland, Vos, Ree, juveniele Vos, 3 x Das (verkeersslachtoffers), Ree, Ree, 3 x juveniele Vos (verkeersslachtoffers), 5 x Das (verkeersslachtoffers), twee reeën, Ree (wegslachtoffer).
Wilde zwaan, Knobbelzwaan, Stormmeeuw, Baltische mantelmeeuw (of Grote mantelmeeuw ?) Drieteenmeeuw, Kokmeeuw, Wilde eend, Smient, Raaf, Bonte kraai, Kauw, Zwarte kraai, Gaai, Ekster, Kramsvogel, Middelste zaagbek, Groenpootruiter, Oeverloper, Huismus, Heggenmus, Stormmeeuw, Houtduif, Pimpelmees, Koolmees, Tjiftjaf, Fitis, Witte kwikstaart, Roodborst, Merel, Vink, Kraanvogel, Canadese gans, Zanglijster, Beflijster (L!), Spreeuw, Geelgors, Sijs, Groenling, Wulp, Houtduif, Torenvalk, Ruigpootbuizerd, Bruine kiekendief, IJsduiker, Brilduiker, Gekraagde roodstaart, vrouwtje Auerhoen, vrouwtje Korhoen.(L!), mannetje Auerhoen (L!), mannetje Moerassneeuwhoen, Scholekster, Groenpootruiter, Oeverloper, Hazelhoen (koppel) (L!), Eidereend, Tureluur, Rosse grutto, Kuifaalscholver, Bonte plevier, Goudplevier, Bontbek plevier, Kuifeend (mogelijk hybride) koppels, Kemphaan, Zeearend (L!), Huismus, Grauwe gans, Koperwiek, Regenwulp, Zwarte zeekoet, Kleine rietgans, IJseend, Velduil, Bosruiter (L!), Smient, Barmsijs (L!), Roodkeelduiker, Smelleken, kolonie Oeverzwaluwen, vrouw Auerhoen met kuikens, Brilduiker met kuikens(7), Huiszwaluw, Bonte vliegenvanger, Huiszwaluw, Noordse stern, Grote gele kwikstaart (hier ongewoon), Oeverloper, Graspieper, Tapuit, Alpensneeuwhoen, Kleinste jager, Tuinfluiter, Grote zaagbek, Goudvink, Grote bonte specht, Boomklever, Gierzwaluw, Visdief, Fuut, mogelijk Kuifduiker, Blauwe reiger, Aalscholver, Huiszwaluw, Boerenzwaluw, Putter, Wilde eend, Buizerd, Bergeend koppel, Rode wouw.
Duitsland op de terugweg:
Merel, Vink, Winterkoning, Zwartkop, Koolmees, Zanglijster, Houtduif, Torenvalk, Tjiftjaf, Pimpelmees,
Van al deze waarnemingen zijn we 100% zeker.
Een resumé van deze reis volgt later - alles moet even bezinken